Sokak Hayvanları Kanunu İle İlgili Yeni Yasa Teklifi Hakkında

Sokak Hayvanları Kanunu İle İlgili Yeni Yasa Teklifi Hakkında

Türkiye'de sokak hayvanları konusu, uzun zamandır toplumun farklı kesimleri arasında tartışmalara yol açan hassas bir konu olmuştur. Son dönemde ise 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören yeni bir yasa teklifi, bu tartışmaları daha da alevlendirmiştir.


Halk arasında sokak hayvanları kanunu olarak bilinen kanunda bazı değişiklikler yapılması gündemde.



Yeni Sokak Hayvanları Kanunu Teklifinin Temel Noktaları


12 Temmuz 2024 tarihinde AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından yapılan açıklamaya göre, yasa teklifi 17 maddelik bir değişiklik öngörmektedir. Teklifin en tartışmalı noktaları şunlardır:



  • Sahipsiz Hayvanların Toplanması: Yasa teklifi, tüm sahipsiz hayvanların (kedi, köpek vb.) yerel yönetimler tarafından toplanarak hayvan bakımevlerine götürülmesini öngörmektedir.

  • Ötanazi Yetkisi: Teklifte, "kamu güvenliği" ve "anatomisi bozuk hayvan" gibi muğlak ifadelerle ötanazi yetkisi verilmesi de yer almaktadır. Bu durum, hayvan hakları savunucuları tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştır.

  • Bakımevleri Dışında Hayvan Bakma Yasağı: Teklif, bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın ancak onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceğini belirtmektedir.

Tartışmalar ve Tepkiler


Yasa teklifi, hayvan hakları savunucuları, barolar, veteriner hekimler ve birçok sivil toplum kuruluşu tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştır. Teklifin, hayvanların yaşam hakkını ihlal ettiği, ötanazi uygulamalarına kapı araladığı ve sokak hayvanlarının yaşam alanlarını daralttığı öne sürülmektedir.


Öte yandan, bazı kesimler ise yasa teklifinin sokak hayvanları sorununun çözümü için gerekli olduğunu savunmaktadır. Özellikle bazı bölgelerde sokak hayvanlarının saldırılarına maruz kalan vatandaşlar, bu teklifin güvenliklerini sağlayacağını düşünmektedir.



Kamuoyu Yoklamaları


KONDA Barometresi'nin Temmuz 2024 raporuna göre, toplumun %63'ü sokak hayvanlarının uyutulması gibi sert yöntemlere karşı çıkarken, %22'si sokak hayvanlarının sorun olmadığını düşünmektedir. Geriye kalan %15 ise hayvanlara zarar vermeden sorunun çözülemeyeceğini ve gerektiğinde uyutulabileceklerini savunmaktadır.


Sokak hayvanları ile ilgili yeni yasa teklifi, Türkiye'de önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. Teklifin kabul edilmesi durumunda, sokak hayvanlarının yaşamları üzerinde ciddi etkileri olacağı açıktır. Ancak, teklifin hayvan hakları ve toplumun farklı kesimlerinin ihtiyaçları arasında adil bir denge kurup kuramayacağı henüz belirsizliğini korumaktadır.


Önemli Not:



  • Köpek Cinsleri ailesi olarak hiçbir canlının uyutulmasını ya da özgürlük hakkının elinden alınmasını kabul etmiyoruz. Bu konuda da tüm platformlarda desteğimizi ve tepkimizi göstermeye devam ediyoruz.

  • Bu yazı, 21 Temmuz 2024 tarihi itibariyle mevcut olan bilgilere dayanmaktadır. Yasa teklifi hala görüşülmekte olup, ilerleyen süreçte değişikliklere uğrayabilir.



Bu yazının tamamını https://www.kopekcinsleri.me/sokak-hayvanlari-kanunu/ adresinde okuyabilirsiniz.

Bu konuya yorum yapmak ister misiniz?
Yorumunuz moderatör onayı sonrasında yayınlanacaktır. Tüm yorumların yayınlanmayabileceğini, yorumunuzla birlikte isminizin, web sitenizin ve varsa fotoğrafınızın da yayınlanacağını lütfen unutmayın.
Yayınlanan tüm yorumlar kullanıcının kendi düşüncelerini yansıtacak olup web sitemizle bir ilişkisi bulunmamaktadır..

Daha yeni Daha eski

Sponsorlu Bağlantı

Sponsorlu Bağlantı

نموذج الاتصال